Al Estats Units
El mot Halloween fa referència a la festivitat tradicional heretada de les celebracions d’origen celta que tan ràpidament s’han estès per tot el món i, en especial, pels països anglosaxons.
Per als pobles celtes, l’any estava dividit en dos grans períodes: el temps clar i el temps fosc. El primer es referia a l’època de primavera i d’estiu en què el sol es pon cada vegada més lentament, hi ha llum i calor. El segon període es referia a la tardor i l’hivern en els quals els dies s’escurcen cada vegada més, fa fred i la foscor s’apropia d’una gran part del dia.
Fa molts segles a Bretanya, Escòcia i Irlanda, el dia 31 d’octubre se celebrava la festivitat de Samhain.
Amb l’arribada del Cristianisme s’establí el primer dia de novembre com a Dia de Tots Sants. En aquell moment, el 31 d’octubre es convertí en All Hallows Eve (anglès antic per All Saints Eve, és a dir: “vigília del Dia de Tots Sants”). La frase va acabar sent el Halloween que ara coneixem.
Moltes de les tradicions de Halloween es varen convertir en jocs infantils que els immigrants irlandesos portaren als Estats Units en el segle XIX.
A Casa Nostra
L’origen de la festa tradicional de Tots Sants prové d’un període de temps anterior al procés de cristianització que va experimentar la península durant els primers segles de la nostra era; tot i que en aquesta etapa la festa va patir importants modificacions. Tots Sants deriva, en concret, d’una festa cèltica anomenada Samain que es feia per venerar els morts.
La festa cristiana de Tots Sants no fou instituïda, però fins al segle VII amb el papa Bonifaci IV. El qual va decidir que cada 1 de novembre se celebrés una festa en l’honor de tots els màrtirs i sants cristians. Va concloure que durant aquest dia es fes una missa en honor als morts i un pelegrinatge al cementiri per fer una visita solemne als difunts.